Kinderen zijn onlosmakelijk met hun ouders verbonden.
Binnen een familienetwerk is iedereen vanuit DNA met elkaar verbonden. Deze bloedband is uniek en onvervangbaar. Het is een gegeven waaraan je je bestaan dankt, of je nu wilt of niet.
Een gezin is een klein netwerk binnen een familie, zo ook jouw gezin. Vanuit DNA ben je met elkaar verbonden en heb je voeling met elkaar. Het is alsof er een soort van onzichtbare lijntjes tussen jullie lopen waarlangs informatie heen en weer gaat. Zo wordt onbewust waargenomen hoe het een ieder vergaat en volgt er een reactie op de waargenomen informatie.
Binnen de contextuele benadering gaan we ervan uit dat het onbewust reageren op waargenomen informatie via die onzichtbare lijntjes altijd een vorm van zorgen voor is. Het heeft dus een liefdevolle intentie en de bedoeling iets bij te dragen. Veelal zal dit goed uitpakken en door de ander ontvangen worden. De zorg wordt dan als passend ervaren. Het kan echter ook dat de manier van zorgen voor niet is wat de ander nodig heeft of wenst. Dan gaat er iets scheef in de relatie en ontstaat er onbedoeld ruis op de lijn. Als daar openlijk over kan worden gesproken en opnieuw op elkaar kan worden afgestemd, herstelt en verstevigt de relatie zich. Als het niet mogelijk is de afstemming te vinden in hoe voor elkaar te zorgen, gaat dit ten koste van de relatie en het vertrouwen tussen de betrokken personen.
In je gezin van herkomst, daar waar je kind was en nog steeds bent, heb jij onzichtbare lijntjes met je ouders. Ook daar is onbewust uitwisseling geweest van informatie waarop met zorg werd gereageerd. De manier waarop je ouders voor jou hebben gezorgd, is vaak ook de manier waarop je voor je eigen kind zorgt. Zeker als je hebt ervaren dat het passende zorg was, maar vaak ook als de gegeven zorg niet zo passend was. Onder het mom ‘zo doen wij dat nu eenmaal’ vervolg je de ingeslagen weg. Het kan ook dat je bewust hebt gekozen het anders te gaan doen.
Iedere ouder geeft het ouderschap vanuit de meest liefdevolle intentie vorm. Toch kun je daarmee als ouder niet altijd voorkomen dat het je kind niet goed gaat. Het heeft zijn weerslag op het hele gezin, vanuit het gegeven dat dit onbewust via de onzichtbare lijntjes voelbaar is voor iedereen in de context. Dat is lastig verduren en maakt dat je, vanuit je kind willen behoeden voor narigheid, nog harder gaat zorgen. Tenslotte gun je je kind het beste.
Als het je ondanks je beste bedoelingen niet lukt het tij voor je kind en jullie gezin te keren, is het helpend binnen de verschillende generaties te onderzoeken wat maakt dat dingen gaan zoals ze gaan. Het biedt context, geeft duiding en maakt dat je vanuit een breder perspectief kunt kijken naar jouw familiegeschiedenis.
Samen onderzoeken we de balans in geven en ontvangen van zorg met voor jouw belangrijke anderen en verkennen we mogelijkheden tot herstel van die balans. Het mooie en hoopvolle van deze manier van kijken naar is, dat eenmaal op gang gebrachte beweging in een balans direct een doorwerking heeft naar de balansen binnen je huidige gezin. Dus door te werken met het verleden, daar beweging op gang te brengen, ga je een verandering in het heden ervaren. Het maakt dat je kunt werken voor je kinderen, zonder hen te belasten. Zij zullen als vanzelf meebewegen
op de nieuwe informatie die vanuit de onzichtbare lijntjes naar hen toekomt. Mooi toch?
Binnen de contextuele theorie, waarvan professor Ivan Boszormenyi-Nagy (1920-2007) de grondlegger is, wordt uitgegaan van het gegeven dat ieder mens een sociaal wezen is en deel uitmaakt van een netwerk van relaties. Dit netwerk, ook wel context geheten, beperkt zich niet alleen tot relaties in het heden, maar omvat ook die van het verleden en de toekomst. Ook wel de intergenerationele familiedynamiek genoemd. Deze biologische verbondenheid hebben mensen nodig om te kunnen bestaan, om gezond op te kunnen groeien en als volwassenen te kunnen functioneren. Binnen het familienetwerk liggen voor ieder mens zijn betekenisvolle relaties. De wijze waarop deze familierelaties iemand gevormd en beïnvloed hebben, werkt door op alle terreinen van het leven.
Het traject bestaat gemiddeld uit 4-6 gesprekken van 1,5 uur met jou als ouder.
Wil je meer informatie of wil jij je aanmelden? Vul het onderstaande formulier in om teruggebeld te worden of neem contact met ons op.