EMDR voor kinderen, jongeren en ouders

Wanneer EMDR?

In het leven doen zich ingrijpende gebeurtenissen voor. Over het algemeen zijn we in staat deze, met hulp en steun van een liefdevolle omgeving, zelf te verwerken. In sommige gevallen lukt dat niet en ontwikkelen we allerlei klachten. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld:
Uitgangspunt is altijd dat de klachten zijn ontstaan na een ingrijpende ervaring(en).

Hoe werkt EMDR?

Stel dat we het brein vergelijken met een ladekastje. Ieder laatje heeft een eigen label en herbergt herinneringen (in beeld, geluid, geur, smaak, gevoel) die daaraan gekoppeld zijn. Deze herinneringen liggen netjes geordend en kunnen ieder moment worden opgehaald en ‘bekeken’. Zo kun je een bepaald laatje openen en er specifieke dingen uithalen. Ben je klaar, dan sluit je het laatje weer.

In geval van een ingrijpende gebeurtenis lukt dat niet. Het laatje staat als het ware nog open. Er zit heel veel informatie in, die nog niet geordend is. Dit ‘rommeltje’ zorgt ervoor dat het laatje niet sluit. Het kost je een hoop energie om het toch enigszins dicht te houden. Iedere keer dat zich iets voordoet dat lijkt op dat wat er in het ‘openstaande’ laatje is weggestopt, schiet je laatje met alle kracht weer volledig open. Het maakt dat je reageert op het heden alsof het nu het verleden is.

EMDR helpt om dit ongeordende en steeds openspringende laatje alsnog op te ruimen, zodat het netjes dicht kan.

Het behandeltraject

Tijdens het EMDR traject word je gevraagd terug te denken aan de nare gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Zo is het mogelijk om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen waarmee het verwerkingsproces op gang kan worden gebracht. Onderwijl volg je de beweging van de vingers van je behandelaar en luister je via een koptelefoon naar klikjes. Ook wordt er zacht op je knieën en/of handen getikt. Deze vormen van stimulatie wisselen elkaar af en worden bilateraal (afwisselend links – rechts) aangeboden.

Het brengt een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook dienen zich gevoelens en lichamelijke sensaties aan. Na elke set oogbewegingen, klikjes en/of tikjes word je gevraagd je te concentreren op dat wat er op dat moment is, waarna er een nieuwe set volgt. De aangeboden sets zorgen er langzamerhand voor dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest.

In de meeste gevallen is de EMDR een onderdeel van therapie of een coach-/begeleidingstraject. De duur verschilt en hangt af van of je één of meerdere keren iets ingrijpends hebt meegemaakt. Daarnaast verloopt de EMDR bij de één sneller dan bij de ander.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Letterlijk vertaald betekent dit: ‘door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken’. Iedere nare gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect heeft op iemands leven, wordt traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de ingrijpende gebeurtenis. Zo kan bijvoorbeeld een beeld dat je ziet, een geluid dat je hoort of een geur die je ruikt de beelden en gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terugbrengen in het heden. Zo levendig, dat je daarbij ook alle lichamelijke reacties van toen weer ervaart.

Met wie?

EMDR in het kort

Tarieven

Aanmelden

Wil je meer informatie of wil jij je (gezin) aanmelden? Vul het onderstaande formulier in om teruggebeld te worden of neem contact met ons op.